martes, 24 de julio de 2012

Compartint la XI Universitat d'Estiu de l'Horta a Benimaclet, València

Una sort haver acodit a l'event organitzat els dies 20 i 21 de juliol de 2012 per l'associació Per l'Horta: XI Universitat d'Estiu de l'Horta, pel que havent assistit a la majoría dels actes, no vull passar l'oportunitat de compartir-ho des d'ací. (1)

Feia temps que volia tenir el plaer de coneixer mes de prop la associació Per l'Horta de defensa del territori agrícola, i també a l'Associació de Veïns de Benimaclet, pel que esta era una oportunitat a única per aconseguiro de carambola, tenint en compte que estes jornades es duien a terme en la seu de esta AAVV.Vaig arrivar a temps de la primera xerrada del divendres 21, després de la presentació corresponent de l'event, titolada LES RELACIONS HORTA-CIUTAT, i va discorrer en dues parts: 
 • La primera amb Carolina Punset que va compartir la seua experiencia a Altea per orientar el municipi cap a una sostenibilitat basada en l'agroecologia. Una ampla batería d'accions que podeu vorer ACÍ, liderades des d'un projecte politic verd independent que s'ha desenvoupat durant 2 legislatures, sorprenentment en equips de govern de partits diferents , pero fonamentat finalment en l'ordenació de l'urbanisme.
 • La segona amb l'Arquitecta Cristina Alonso que ens va fer una introducció històrica a la relació horta-ciutat en Valencia fins a l'actualitat, on ens va explicar incoherencies i noves perspectives, i ens va mostrar ejemples de models de bona convivencia de l'espai rural i urbà. (2)


Grata sorpresa la CATA DE PRODUCTES oferida per Dolores Raigón, professora de la ETS de Ingeniería Agronómica y del Medi Natural de la UPV, on varem descubrir aspectes que caracteritzen als aliments, per finalitzar amb una cata comparativa de producte ecològic i convencional de tomaca i suc de poma. A continuació, interessant presentació de Dolores en Biocultura 2012 en Barcelona on es comenten alguns dels temes que es van tractar en la charla.


L'última xerrada del divendres sería la més casolana, al ser la realitzada pel mateix president de l’AAVV de Benimaclet que ens acollia. Ens van explicar el procés col·lectiu de lluita i treball que va conseguir alliberar terrenys d'un PAI paralitzat propietat del BBVA en el barri, per acondicionar-los i habilitar els HORTS URBANS VEÏNALS DE BENIMACLET  (http://www.huertosurbanosbenimaclet.com)L'Arquitecte que va col·laborar en este projecte també va intervindre en la xerrada. Estos horts començaran la seua activitat el 1 de setembre de 2012, i vam poder visitarlos i assistir a la seua inauguració amb la colocació del cartell a la seua entrada i amb música de dolçaines i tabalets.


El dissabte de matí, la intervenció de Esther Vivas titolada L’AGROECOLOGIA POT REFREDAR EL PLANETA. 
Malgrat haver arrivat un poc tard, vaig poder escoltar reflexions i ejemples sobre el model de desenvolupament insostenible en el que estem atrapats, fet a medida dels interessos dels grans capitals, els mercats globals i les empreses multinacionals, i que no enten com propies les necessitats humanes i del medi ambient. Com exemple referenciat, entre altres molts, un documental sobre l'obsolescència programada. (3)  


El mateix dissabte, després d'un esmorçaret a la fresca, es va fer la taula redona: PRODUCCIÓ I CONSUM RESPONSABLES I SOSTENIBLES. CERTIFICACIÓ PARTICIPATIVA amb un ponent com productor ecològic de proximitat, un altre com ecoconsumidor responsable actiu, i un tercer com representant d'un moviment associacionista en defensa de la sostenibilitat agrícola:
 • Santos Ruiz, com membre de Per l'Horta i com professional del sector agrícola
 • Vicent Gil, de Hort Sostenible, membre de Ecollaures
 • Una xicona molt agradable d'un grup de consum de productes ecològics. (perdó, no vaig sentir be el nom i l'entitat)
El contrast de les opinions sobre la necessitat de la posada en valor dels productes ecològics, afegint-li les components de proximitat i justicia social, va originar un bon debat, amb moltes intervencions dels assistents: desde la dificultat de distinguirse amb una "marca", debatint les subvencions, valorant els models de consum responsable actuals, i a les dificultats de concienciar per distingur-se i poder competir amb els models convencionals de consum. (4)


Un bon DINAR amb paella vegetariana acompanyada de tertulia, va prendre forces per continuar. 


I de postre, abans de l'última xerrada vam tenir una estona d'humor amb este video:


Com acte formal fina quedava la PRESENTACIÓ DE LES PRÀCTIQUES D’AGRICULTURA ECOLÒGIQUES DE LA UNIVERSITAT D’ESTIU DE L’HORTA. Per coneixer en detall esta iniciativa, que començarà a partir d'octubre i que va tenir bona acollida, es pot consultar este enllaç. Es va aprofitar este moment, per fer una presentació de totes les persones assistent a estes jornades, i es va comprovar una gran heterogeneitat de perfils i interessos.El que hem vaig perdre va ser la germanor final amb BALLS POPULARS i MUSIQUETA, SOPAR i
CONCERT. Espere que tots s'ho passaren molt bé, i que algú penge per ahí alguna fotet o video per donar-li goig al personal. :-)Sense dubte, intentaré no perdrem la XII Universitat d'Estiu de l'Horta, siga en el format que siga, perque segur que valdrà la pena. Enhorabona i gracies a tots els que s'ho han currat per que siga possible.


Notes a peu de pàgina:


(1) Si qualsevol que haja participat en este event, vol complementar o rectificar esta entrada, per favor, feu servir els comentaris per actualitzar el que calga per millorar la informació. Per ejemple, se m'ha escapat algún nom de algún ponent que seria interessant que tots el coneixeren, ¿no?


(2) No he trobat a Internet cap referència directa a Cristina Alonso o al seu treball.


(3) El día anterior Esther havia presentat en valencia el seu llibre El planeta indignado


(4) Un dels assistents ens va animar a participar en les I Agrolimpiades 2012 que seran en Picassent els dies 26, 27, 28 i de de juliol.

3 comentarios:

 1. Gràcies moltes per compàrtipodem, m´encantaria poder disfrutar la pròxima :)

  ResponderEliminar
 2. Hola, hemos agregado un trackback (enlace hacia este artículo) en el nuestro ya que nos pareció muy interesante la información detallada pero no quisimos copiarla, sino que nuestros lectores vengan directamente a la fuente. Gracias... consultar reporte del datacredito

  ResponderEliminar